Dlaczego warto jeść jabłka? Są bogate w pektyny
W sklepie kupisz je za kilka złotych, chociaż pewnie od sąsiada dostaniesz całe wiadro za grosze. Są wybitnie uniwersalne w kuchni, a mnogość odmian sprawia, że każdy odnajdzie swój ulubiony smak. Najlepiej jednak smakują solo, świeżo zerwane z drzewa. A to, jak bardzo są zdrowe, doceniają specjaliści na całym świecie.
Dlaczego warto jeść jabłka? Są bogate w pektyny
Skórka jabłka jest bogatym źródłem pektyn, które mają zdolność oczyszczania naszego organizmu z toksyn. Dlatego są szczególnie polecane dla palaczy papierosów, osób mających w pracy styczność ze szkodliwymi substancjami, a także dla mieszkańców zanieczyszczonych miast. Pektyny pomagają oczyścić organizm, neutralizują toksyczne substancje, a także zmniejszają wchłanianie cholesterolu, chroniąc przed zawałem i miażdżycą.
Źródło: pysznosci.pl