Polacy jedzą go zdecydowanie za dużo. Ale już wkrótce to się zmieni, a mięso stanie się towarem luksusowym
Jemy go dużo za dużo, niszczy nam klimat i środowisko. Jest śmiesznie tanie, ale wkrótce znów będzie towarem luksusowym, tak jak sto lat temu.
zanowny Czytelniku, lektura tego artykułu zajmie 8 minut. W tym czasie w polskich rzeźniach pójdzie pod nóż 16 tys. kurczaków, 344 świnie i 32 krowy. Jeszcze nigdy nie jedliśmy tyle mięsa co teraz. Także na świecie od przeszło pół wieku trwa mięsno-wędliniarska hossa. Od lat 60. liczba mieszkańców świata wzrosła z 3 do 7,6 mld, produkcja zwierzęca podskoczyła aż pięciokrotnie. Najnowsze dane GUS, według których spożycie mięsa w Polsce spadło o 2 procent, niewiele tutaj zmieniają.
Czytaj dalej ➡
Źródło: www.newsweek.pl