Czerwone mięso
Na pierwszym miejscu warto wskazać czerwone i przetworzone mięso, którego nadmierne spożycie może działać prozapalnie, być pośrednią przyczyną powstawania nowotworów, w tym raka wątroby. Co więcej, w lipcu 2023 r. w naukowym magazynie "European Heart Journal" opublikowano badanie, które analizuje wpływ czerwonego mięsa na zdrowie człowieka. Autorzy artykułu stwierdzili, że częste spożywanie czerwonego mięsa jest powiązane z chorobami układu sercowo-krążeniowego, takimi jak choroba niedokrwienna serca, udar i niewydolność serca. Ponadto zbadano związek między czerwonym mięsem a cukrzycą typu 2 oraz cukrzycą ciążową. Badacze podkreślają, że spożywanie już tylko 50 gramów przetworzonego czerwonego mięsa dziennie, co odpowiada dwóm plasterkom dowolnej wędliny, wystarczy, aby zwiększyć ryzyko wspomnianych schorzeń.
Czytaj dalej ➡Źródło: pysznosci.pl